Want to know more about this article?
Groeifondsvoorstel Biobased Circular [Article in Dutch]
BioBased Circular: naar een natuurlijke materialenkringloop
Het Groeifondsvoorstel BioBased Circular maakt de weg vrij om in Nederland over te schakelen op het gebruik van klimaatneutrale materialen. In de komende acht jaar worden nieuwe productieketens ontwikkeld voor onder andere plastics, kunststoffen en bouwmaterialen die minstens zo concurrerend zijn als de huidige, maar met een groot verschil: ze verruilen fossiele koolstofverbindingen voor plantaardige. Het resultaat: een natuurlijke materialenkringloop die CO2-neutraal is, onuitputbaar is en een fantastisch internationaal economisch perspectief heeft.
De gedachte achter BioBased Circular is eigenlijk verrassend eenvoudig: stop met het oppompen van koolstofverbindingen uit de aardkost en zet planten voor je aan het werk in een natuurlijke materialenkringloop. Planten zijn immers uitstekend in staat om het broeikasgas CO2 uit de atmosfeer op te nemen en om te zetten in waardevolle koolstofverbindingen. Die op hun beurt weer net zo goed inzetbaar zijn in de chemische maakindustrie als de fossiele koolstofverbindingen die we nu gebruiken. Dit betekent dat we geen extra CO2 meer aan de atmosfeer toevoegen, waardoor de chemische maakindustrie klimaatneutraal kan werken. Door bij het ontwerp van de materialen rekening te houden met een maximale recyclebaarheid, kun je zelfs CO2 langdurig opslaan en verandert de industrie in een carbon sink. Het plantaardige materiaal kan uit een scala van bronnen komen, variërend van reststromen uit de agrifoodsector, snoeihout uit de bosbouw of daartoe geteelde gewassen.
Nieuwe, circulaire productieketens
Om tot een klimaatneutrale chemische maakindustrie te komen moet nog een beperkt aantal technologische hobbels worden genomen. In BioBased Circular wordt onderzoek gedaan om deze hobbels weg te nemen. De grootste uitdaging ligt echter in het organiseren van nieuwe productieketens van een industriële omvang. Sectoren zoals de agrifoodsector en de bosbouw gaan daarin voor het eerst nauw samen met de chemische maakindustrie. Dit vraagt om uitdagende aanpassingen in bijvoorbeeld de manier van werken en in wet- en regelgeving. Door in het ontwerp van de nieuwe materialen optimaal rekening te houden met hergebruik en verwerkbaarheid aan het einde van het productleven, werken de productieketens volledig circulair.
Vijf waardecirkels
BioBased Circular ontwikkelt in de komende jaren vijf nieuwe productieketens van een industriële omvang. Deze ketens zijn zodanig gekozen dat de opgedane ervaringen ook bruikbaar zijn voor andere, later te ontwikkelen, productieketens. In de komende jaren wordt gewerkt aan:
- Biobased kunststoffen op basis van melkzuur
- Biobased polyester uit suikerbieten
- Biobased harsen voor de bouw- en meubelindustrie
- Biobased verven, coatings en isolatiematerialen uit plantaardige reststromen
- Afbreekbare biopolymeren uit afvalwater
Economische groei: 1,5 a 3,5 miljard
BioBased Circular is méér dan een bijdrage aan de oplossing van het klimaatprobleem. Het biedt ook enorme economische kansen en voegt 1,5 a 3,5 miljard euro toe aan het Bruto Nationaal Product. Zowel in de agrifoodsector, de bosbouw, de recyclingsector als in de chemische maakindustrie neemt het aantal banen met 2.500 tot 8.300 toe en werken dus vele duizenden mensen aan de realisatie van een klimaatneutrale, circulaire economie.
Meer weten?
Het Groeifondsvoorstel BioBased Circular is ingediend door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat namens het platform Groene Chemie, Nieuwe Economie en TKI Agri & Food. BioBased Circular wordt door meer dan 125 bedrijven, NGO’s en kennisinstellingen ondersteund. Vanuit Chemport hebben wij samengewerkt met dit initiatief en input gegeven over de verschillende initiatieven uit de Chemport regio die aan dit groeifondsvoorstel bijdragen.
Wilt u meer weten over het voorstel of wilt u aanhaken, neem dan contact met op met:
Arnold Stokking (Groene Chemie, Nieuwe Economie)
Kees de Gooijer (TKI Agri & Food)